Június 19-21. Bábolna Szabadidős &rev.felk.& regionális díjugrató verseny    |   Június 22-24. Országos díjugrató verseny Nemzeti Lovarda    |   Június 22-24. Pannon Díjugrató Tour I. + Országos Minősítő díjugrató verseny Tamási    |   Június 23. Katafa díjugrató verseny    |   Június 23. Bátor Kupa II. forduló Nyírbátor regionális &szabadidős díjugrató verseny    |   Június 23. Balástyai Búcsú Kupa felkészítő és regionális díjugrató verseny    |   Június 23. Szabadidős Lovasverseny Mohács    |   Június 23. Rédei Szabadidős Lovastalálkozó    |   Június 24. Kiskunfélegyháza regionális és szabadidős díjugrató verseny    |   Június 24. Póni Klub Balatonvilágos    |   Június 24. Szabadidős Lovasverseny Mezőkövesd    |   Június 24. Szabadidős Lovasverseny Balástya    |

XXIV. Kanca- és Ménverseny, Mezőhegyes

A Balogi András Emlékversenyen „a legszebb stílusban versenyző lovas” megtisztelő és elismerő címet Piroska Zoltán (Mezőhegyesi Ménes KH SE) nyerte, és szintén ő vehette át a legeredményesebb mezőhegyesi lovasnak járó elismerést is, amit Mitykó Zsolt, Mezőhegyes város polgármestere ajánlott fel.

5 éves magyar lovak döntő versenyszám győztese Tambourino, lovasa Kovács Henri (Morris Lovas SE).

2. Jessica – Piroska Zoltán (Mezőhegyesi Ménes KH SE)

3. Jojoba – Szladek Máté (Mátai Ménes SE)

6 éves magyar lovak döntő versenyszám győztese Bagita Baloubet, lovagolta Kovács Henri (Morris Lovas SE).

2. PM Banderas – Horváth Balázs (Airvent Lovas Club)

3. Ízisz – Piroska Zoltán (Mezőhegyesi Ménes KH SE)

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., valamint a Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesületének közös szervezésében rendezték a magyar tenyésztésű lovak számára kiírt Méneskönyvek Versenyét.

Magyar Méneskönyvek versenye (5 éves lovak):

1. Tambourino – lovagolta: Kovács Henri (Morris Lovas SE)

2. Jessica – Piroska Zoltán (Mezőhegyesi Ménes KH SE)

3. Jojoba – Szladek Máté (Mátai Ménes SE)

Magyar Méneskönyvek versenye (6 éves lovak):

1. PM Banderas – Horváth Balázs (Airvent Lovas Club)

2. Ízisz – Piroska Zoltán (Mezőhegyesi Ménes KH SE)

3. Impala – Jován Richárd (Mezőhegyesi Ménes KH SE)

MÉN II. DÖNTŐ

1. PM Casello – Horváth Balázs (Airvent Lovas Club)

2. Gidran Razbeg 44 MYTOC – Szotyori Nagy Kristóf (Prosper LK)

3. PM Lavarone – Horváth Balázs (Airvent Lovas Club)

KANCA II. DÖNTŐ

1. Flóra – lovagolta: Piroska Zoltán (Mezőhegyesi Ménes KH SE)

2. PM La Conta Z – Horváth Balázs (Airvent Lovas Club)

3. Zelda – ifj. Szász Attila (Mezőhegyesi Ménes KH SE)

MSLT régiós kancavizsga - 3 éves lovak

1. Honeymoon IC – tenyésztő/tulajdonos: Czuczi István

2. Chella – tenyésztő/tulajdonos: Kiss Gergő

3. Déva Gidran I-12 (Nektárka) – tenyésztő: Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad; tulajdonos: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

MSLT régiós kancavizsga - 4 éves lovak

1. Kalinka M – tenyésztő: Mezőhegyesi Állami Ménes Kft.; tulajdonos: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

2. Kármen M – tenyésztő: Mezőhegyesi Állami Ménes Kft.; tulajdonos: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

3. Karolina M – tenyésztő: Mezőhegyesi Állami Ménes Kft.; tulajdonos: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

A gondosan és szakszerűen ápolt díjugrató pálya gyepszőnyege – a lovasok egybecsengő véleménye szerint – kitűnően bírta a szombati folyamatos esőzéseket, a jelentős mennyiségű vizet.

Mezőhegyes ismét sikeres versenyt rendezett, meghatározó helyszíne a hazai- és az európai lovas életnek.

Részletes eredmények a www.dijugratas.hu internetes oldalon elérhetők.

HÁTTÉRINFORMÁCIÓK

HASZNOS – ÉRDEKES

Ménesek Versenye néven Mezőhegyes már a rendszerváltozás előtt is megrendezte a lovak tenyészpróbáját.

A verseny keretében, 2011 óta Balogi András Emlékversenyen a legjobbak a „legszebb stílusban lovagló” büszke címért szállnak nyeregbe.Balogi András a magyar lovassport kiemelkedő lovasa. Többszörös magyar díjugrató bajnok, egyszeres military bajnok. A londoni és a hannoveri Ifjúsági Európa Bajnokságon többször nyert a „legszebb lovaglás” díjat. Legnagyobb sikerét mezőhegyesi színekben érte el.

Az első Szuperdöntőt (1995) – Hermina nyergében, és a legutóbbit (2017-ben) Zeldával – Szász Attila nyerte, ő a címvédő. Rajta kívül Horváth Balázs nyerte meg kétszer (2012, 2013). A Szuperdöntő csúcstartója, a három alkalommal nyerő Kovács Karlo (2001. 2003, 2007). A lovak közül egyedül Rezgő (Lombard-Zápor, nagyapja: Aldato) volt kétszer első (1996, 1998).

A Balogi András stílusversenyben 7 győztest avattak. A címvédő Kovács Henri kétszer (2011, 2017) nyerte a legszebben lovagló lovasok versenyét.

TALÁLKOZÁS A LOVASMÚLTUNKKAL

A 234 éve alapított rusztikus mezőhegyesi ménesudvara – mint már annyiszor, most is – lovastörténelmünket is idézi. Egykor e csodálatos platánfák ölelte környezetben lovasméltóságok mutatott irányt. Csekonics József vérteskapitány – később érdemeiért dandártábornok – aki „A jelesb termetű, és  tartósabb erejű ménekre alapozott” és vallotta, hogy „az anyakancza az a talaj, amibe a magot vetjük”. Leveldi Kozma Ferenc, a gyakorlati tenyésztők tapasztalataira építkező munkásságával a magyar lótenyésztés aranykorának szellemi vezére; az állami ménesek újjászervezője. D’Orsay Olivér ménesparancsnok, a nóniusz tenyészet felvirágoztatója. Rendszeresítette a kipróbálási versenyeket. Szakított a parancsszerű irányítással. Gluzek Gyula jószágigazgató a gazdálkodást merőben új alapokra építette… Közép-Európa akkori legkorszerűbb nagybirtokát alkotta. Olyan világhírű lovaglótanárok idomítottak itt a lovakat, mint Hazslinszky-Krull Géza, Máchánszky Gyula, Magyari Imre.

Az istállók lólegendáink – Nonius Senior, Gidrán I, Furioso és North Star – emlékét idézik. Újkori sportlótenyésztésünk kiválóságai – Ramses Junior, Aldato, Kemal – is itt vannak velünk.

TENYÉSZTŐKNEK – TENYÉSZTÉSRŐL

„Jó lovakat nevelni Magyar Országnál nincs különb.”

Gróf Széchenyi István „Lovakrul , (1828)

Mezőhegyes, három napos versenyének rendezésével a legnagyobb magyarnak ezekhez a gondolataihoz igyekszik felzárkózni. A versenyt kísérő szakmai eszmecseréken szóba kerülnek a tenyésztőmunka időszerű kérdései; helyzete, eredményei, gondjai, erényei.