Edzői regisztráció

A Magyar Lovas Szövetség edzői licenc rendszere

Általános Versenyszabályzat 146. cikkely – Regisztrált Edzői státusz

1. A Szövetség által hitelesített Nemzetközi Edzői Bizonyítvány (IGEQ) a hazai edzői besorolás alapján kerül kiadásra.
  2. A Szövetség kizárólag annak az ifjúsági korú versenyzőnek a nevezését fogadja el hivatalos versenyein, aki legalább egy, a Magyar Lovas Szövetség által regisztrált edzőt nevez meg.
  • A regisztrált edzővé válás feltétele a Magyar Lovassport Szövetség edzői licenc-vizsgájának eredményes teljesítése. Az edzői regisztrációs vizsga gyakorlati vizsga moduljai alóli felmentés a versenyzői engedély visszavonásával jár.
  • A felmentés igénylésének feltétele az adott szintnek megfelelő hivatalos versenyeredmény vagy szakmai pályafutás igazolása. A felmentés iránti kérelmet, az érintett szakbizottság javaslatát figyelembe véve az Edzői-oktatási Bizottság egyedileg bírálja el.
  •  I. szintű regisztrált edző a hivatalos versenyrendszerben rajtengedély-vizsgára készíthet fel lovast. A szakági versenyszabályzatok kezdő lovas kategóriáig kiterjeszthetik a működési kört.
  • A Szövetség rendezvényein, az ifjúsági korú, kezdő lovas vagy adott szakág versenyszabályzata által meghatározott kategóriájú lovas/hajtó, kizárólag a regisztrált edzőjével (továbbiakban: az edző) melegíthet. A lovas saját edzőjének távollétében helyettesítést kizárólag regisztrált edző láthat el.
  1. A regisztrált edzőknek kötelező kétévente továbbképzésen részt venniük.

A vizsgákról:

Az edzői regisztrációs vizsgák a tárgy év októberétől a következő év március 31-ig, a Magyar Lovassport Szövetség edzői és oktatási bizottságának szervezésében kerülnek megrendezésre a Kaposvári Lovasakadémián. A vizsgák időpontját az edzői bizottság a vizsgahelyszínnel egyeztetve, a vizsgaidőszakot megelőzően határozza meg. Az egy vizsganapra jelentkezők maximum létszáma: 10 fő.

Jelentkezés:

Edzői regisztrációs vizsgára az jelentkezhet, aki:

1. újonnan szeretne edzőként regisztrálni a Magyar Lovassport Szövetségbe
  2. a jelenleg már meglévő edzői szintnél magasabb besorolást szeretne kapni
  3. az alábbi felsorolt szakmai végzettségek egyikével rendelkezik:
  • lovas sportoktató
  • lovas szakedző
  • okleveles lovas szakedző
  • lovaskultúra oktató
  • lovastanár és szervező (hippológus)
  • ménesgazda

Lovas sportoktató, lovaskultúra oktató, lovastanár és szervező, valamint ménesgazda végzettséggel csak I. szintű vizsgára lehet jelentkezni!

A II. szintű vizsgára való jelentkezéshez lovas edzői vagy szakedzői képesítés szükséges.

A III. szintű vizsgára csak meglévő II. szintű besorolással lehet jelentkezni.

Jelentkezés menete:

A vizsgával kapcsolatos további információkról a jelentkezést követően ügyintézőink elektronikus úton adnak tájékoztatást.

Árak:

• A vizsga részvételi díja 25.000 Ft.
  • A pótvizsga díja modulonként 5000 Ft.
  • A felkészüléshez szükséges kézikönyvek díja 7900 Ft, postai kézbesítés esetén 10.000 Ft.

A befizetés a Magyar Lovassport Szövetség ügyfélkapuján, vagy személyesen a sportirodában történik.

A vizsgával járó egyéb költségeket (boxdíj, szállásdíj) a vizsga napján, a vizsgát rendező helyszín felé kell rendezni.

A vizsga határidőn túli lemondása a vizsgadíj újbóli megfizetését vonja maga után. Ez alól kivételt képeznek a lovak esetleges sérülései, melyekről állatorvosi igazolást szükséges bemutatni a pótdíj elkerülésének érdekében.

Gyakorlati követelmények:

Szint Díjugratás Díjlovaglás Lovastusa
I. A3
L3
90 cm
A3
II. L3
120 cm
LM4
L3
110 cm
III. LM4
130 cm
FEI Junior Egyéni

LM4
120 cm

A vizsga elméleti tananyagát az Edzői kézikönyvek tartalmazzák, amelyet a vizsgadíj befizetésével egyidőben, vagy akár a jelentkezést megelőzően külön is meg lehet rendelni. Az elméleti felkészüléshez az alábbi fájlok is iránymutatást adnak:

Felmerülő kérdéseit az edzovizsga@lovasszovetseg.hu email címen, vagy a +36 1 499 9952-es telefonszámon teheti fel.

Ajánlott olvasmányok:

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének kiadványai:

• Kövy András : A Lovasedző
  • Bozori Gabriella – Kövy András – Németh Gábor: Sportlovak és Lovasterápiás Lovak kiképzése

Kérdések és követelmények: